Psykisk stress och fysiska åkommor

Det finns vissa sjukdomar eller sjukdomstillstånd som kan ha både psykologiska och fysiologiska orsaker, samt som orsaker både psykologiska och fysiologiska symptom. Ett sådant exempel är överdrivna svettningar, eller hyperhidros som sjukdomen heter. Det som definierar sjukdomen är att man svettas mer än vanligt samt främst att svettningarna blir ett handikapp. Och där kommer den psykologiska aspekten in. Så fort ens svettningar ses som ett handikapp, alltså att man är för medveten om sin svettning och därför avstår från diverse saker som kan vara allt från relationer till karriär har man ett sjukdomstillstånd. Och sjukdomstillståndet förvärras ytterligare av psykologiska aspekter, ju mer medveten man blir om det ju mer stressad blir man, och ju mer stressad man blir, ju mer svettas man.

Vad kan man göra åt det?

Eftersom sjukdomen även är fysiologisk fungerar fysiologiska ingrepp bäst. SvD skriver:

Tillståndet drabbar cirka tre procent av befolkningen och kan vara ärftligt. När receptfria läkemedel inte fungerar är en effektiv behandling att injicera botulinumtoxin, botox, i svettkörtlarna.

Alltså finns det botemedel mot svettningar året om, både mildare receptfria och andra ingrepp man kan göra. Dock är det värt att tänka på att ingreppen kan vara kostsamma om Försäkringskassan inte vill bekosta vården. Läs gärna mer om detta i artikeln som är länkad ovan. För behandling rekommenderar vi Sofiahemmet, som är länkat ovan, eller någon av dess partners i våra grannländer. Vi tycker inte att man ska behöva acceptera en sjukdom som begränsar ens livskvalitet och självförtroende på detta sätt. I många fall fungerar psykologiska lösningar, men i fallet med hyperhidros rekommenderar vi dock fysiologiska botemedel.