Många lider av någon fobi

Ibland kan man känna sig så rädd för någon eller något att man bara vill sjunka under jorden. Då kan det vara så att man lider av en fobi.  Att ha en fobi är något som är väldigt vanligt, och de flesta är rädda för något även om de kanske inte har en fobi. När den börjar hindra en från att leva ett vanligt liv, då bör man söka hjälp.

512822-white-rat

Varför får man en fobi?

Det finns flera olika teorier om varför man utvecklar en fobi. Det finns faktiskt inget säkert svar på varför vissa får en fobi. En utav de vanligaste teorierna är att man ”lär” sig att vara rädd för något. Man utsätts ofta för en skrämmande upplevelse som utlöser det, men det handlar också om ens egna förväntningar och omgivningens påverkan. Man behöver dock inte ha varit med om en jobbig situation för att utveckla en fobi. Symptomen på fobi är att man känner sig väldigt rädd, och får fysiska reaktioner som svettningar och ångest när man möter objektet för sin rädsla. Det är även vanligt att man undviker vissa situationer och formar sin vardag så att man undviker det man är rädd för.

Vanliga och ovanliga fobier

Det finns en del fobier som är vanligare än andra, skriver SvD. Den absolut vanligaste är social fobi, alltså att man känner rädsla i eller inför sociala situationer. Tre andra vanliga fobier är rädsla för offentliga platser och trängsel, rädsla för att kräkas och rädsla för att rodna. Men det finns även en del fobier som är lite ovanligare. Bland annat rädsla för att korsa en väg, rädsla för blommor och rädsla för att dansa. Den konstigaste fobin av alla måste ändå vara phobofobi, som är rädsla för fobier.